Sosyal Medya

Dünya

İsrail’de gerçekten kanser yok (mu?)

Son zamanlarda sosyal medya üzerinde hızla paylaşılan bir iddia... İsrail'de kanserin olmadığı insanların kansere yakalanmasına neden olabilecek gıdaların üretilip sadece dış piyasaya sunulduğu ve iç piyasaya kesinlikle sunulmadığı gibi çeşitli iddialar yayılmakta ayrıca kansere yakalanmamalarına doğal yaşamın ve bitkisel tedavi metodlarınında etkili olduğu söyleniyor. Peki bu iddiaların ne kadarı doğru..... Araştırdık!



Prof. Dr. Canfeza Sezgin / Ä°Ã§ Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı

 

Bazen internette gezinirken karşımıza yalan yanlış bilgiler çıkmakta ve bazen yalanlar basit olduğu kadar çekici olduğu için popüler haber olmaktadır. Bunun sonucu olarak da hastalarımızdan da sık olarak sorular gelmektedir. Doktor olarak görevlerimizden birisi de halkı doğru kaynak ve bilgilerle aydınlatmaktır. Bunu biz yapmazsak yalana, ilk söyleyen sahibi bile inanır!

 

Ä°nternette paylaşılan yazılarda Ä°srail’ de kanser hastalığının çok az görüldüğü ve neredeyse hiçbir kiÅŸinin ölmediÄŸi, burada kanser tedavisinde ilaçların yerine alternatif (!) tedaviler yapıldığı, özel tedavilerin yapıldığı ve bu alternatif tedavilerle kanserin kesin tedavi edildiÄŸi yazılmaktadır.

Ä°srail Kanser Cemiyeti’ nin (Ä°KC) resmi kaynaklarının bu konuda incelenmesi daha doÄŸru bilgi verecektir. Ä°KC’ nin resmi internet sitesinde açıklanan verilere göre 2012 yılında, Ä°srail'de 28.709 kiÅŸiye kanser tanısı konmuÅŸ ve aynı yıl 10.640 kiÅŸi hayatını kanser nedeni ile kaybetmiÅŸtir.

Ä°srail’ de kansere baÄŸlı sakatlıkların yarısından fazlasını oluÅŸturan baÅŸlıca kanser çeÅŸitleri erkeklerde prostat, akciÄŸer, kolorektal kanserler, ürolojik kanserler ile non-Hodgkin lenfoma (NHL); kadınlarda ise meme, kolorektal, rahim kanseri ve NHL’ dır.

Ä°srail’ de kansere baÄŸlı ölümlerin yarısından fazlasını oluÅŸturan kanser tipleri ise erkeklerde akciÄŸer, kolorektal ve pankreas kanserleri, kadınlarda meme, kolorektal ve akciÄŸer kanserleridir.

Ä°srail’ de kansere baÄŸlı ölüm oranları Yahudiler ile Araplar arasında aynıdır. Kanser görülme oranlarında Yahudilerde 1995 yılından itibaren, Araplarda ise 2007 yılından itibaren düşüş görülmeye baÅŸlanmıştır.

Ä°srail kanser ölüm oranları OECD ülkelerinin ortalamasından daha düşük olup, en düşük 8. ülkedir. Dünyadaki kanser istatistiklerini veren GLOBOCAN sitesinde verilen bilgilere göre kanserin en çok görüldüğü ve ölüme neden olduÄŸu ilk 20 ülke arasında Ä°srail’ de bulunmaktadır. Bu listede Ä°srailli erkekler kanser riski ve ölüm oranı açısından 19. sırada, Ä°srailli kadınlar ise 15. sıradadır.

Ä°srail’ de son yıllarda en çok artan kanser non-Hodgkin Lenfoma (NHL) olup 2012 yılında 1304 yeni tanı konmuÅŸtur. Bu artışın tam nedeni bilinmemektedir. TeÅŸhis yöntemlerinde geliÅŸme, genetik faktörler, bağışıklık sisteminin kusuru, artan alkol tüketimi gibi nedenler ileri sürülmektedir. NHL Yahudi erkeklerinde kanser ölümlerinin 5. en sık nedeni, Yahudi kadınlarında ise 6. en sık nedenidir.

Ä°srail’ in en önemli özelliÄŸi, yeni kanser ilaçlarının ruhsat almadan önce en çok klinik çalışmada denendiÄŸi ülke olmasıdır. Ãœlkemizde de bu konuda son yıllarda geliÅŸme kaydedilmiÅŸ ve ilaçlara eriÅŸim eskiye göre daha kolaylaÅŸmıştır.

Sonuç olarak bir yalan ne kadar büyük ve basitse insanları kandırmak o kadar kolaydır. Özellikle internette yalan haberin çok olduğunu, özel şahıslar tarafından resmi olmayan kaynaklardan kanser ile verilen bilgilerin büyük çoğunluğunun asparagas-yalan haber olduğunu, gerçek olmadığını bilmek gereklidir. İnternet üzerinden sık yapılan önerilere bakmayıp işin uzmanı doktorlara başvurulmalıdır.

Yalansız, sağlıklı ve mutlu günler dileğimle..

 

WHO (Dünya Sağlık Örgütü): İsrail en çok kanser hastasının yaşadığı ülkelerden biri'

WHO'nun 2014 yılına dair yayınladığı istatistiklere göre 2014 yılında Ä°srail'de 11 bin 100 kiÅŸi kanser nedeniyle hayatını kaybetmiÅŸ. Ãœlke nüfusu 7 milyon 400 bin olan Ä°srail, WHO'a göre 'high' yüksek kanser riski  olan ülkelerden biridir. Yine iddia edilenin aksine Ä°srail'in kanserle savaÅŸa yönelik herhangi bir devlet stratejiside yok bu bilgide yine Dünya saÄŸlık örgütü verilerinde kaydedilmiÅŸtir.

  

Peki Türkiye'de durum nedir?

WHO'nun 2014 verilerine göre Türkiye'de 2014 yılında kanser nedeniyle 91 bin kiÅŸi hayatının kaybetmiÅŸtir. 2014 yılı istatistiklerine göre Türkiye'de kanser oranı Ä°srail'e göre çok daha düşüktür.  Türkiye ''Upper middle'' yani üst orta kategorisinde deÄŸerlendirilmiÅŸ

WHO örgütünün verilerine ulaÅŸmak için tıklayın: 2014 Kanser / Ãœlke  profilleri

 

Kaynak: canfezasezgin.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.